Człowiek podporządkowuje sobie świat od bardzo dawna, dostosowując go do swoich wymogów, podporządkowując sobie rośliny oraz zwierzęta. Wykorzystuje zasoby przyrody według własnych wymagań. Koń został udomowiony niezmiernie dawno temu bowiem około trzech oraz pół tysiąca lat przed naszą idealną erą. Od tego czasu towarzyszy mu ciągle. Był człowiekowi potrzebny, jego siła i sprawność umożliwiały rozwój ludzkiej cywilizacji. Konie to były najpopularniejsze zwierzęta pociągowe.

Teraz służą głównie do rekreacji oraz sportu oraz jako takie w dalszym ciągu są niesłychanie popularne – sprawdź koszulki jeździeckie. Są powiązane z człowiekiem na solidne i na kiepskie, całkiem udomowione. Nie ma już niemal koni dzikich. Jedynie konie Przewalskiego zaliczane są aktualnie do gatunku dzikich koni.

Reszta tych zwierząt zamieszkuje z ludźmi i na warunkach, jakie ludzie im dyktują. Ludzie bezsprzecznie cieszą się ich towarzystwem, niemniej jednak czy konie też na tym korzystają? Rzeczywiście, mają zapewnioną opiekę, też w wypadku ciężkich chorób, dostęp do pożywienia. Niemniej jednak przykłady złego traktowania tych zwierząt są niestety powszechne. Poza tym, jako zwierzęta użytkowe są używane do pracy, czy tego sobie życzą, czy nie. Koń człowiekowi przysłużył się przez stulecia wspólnego bytowania, nie ma co do tego jakichkolwiek niepewności. W drugą to znaczy czy człowiek przysłużył się koniom, nie można być już tego tak pewnym. Umaszczenie koni z reguły nie ma nic wspólnego z rasą. Niemniej jednak są bezsprzecznie wyjątki, takie jak choćby rasa haflinger, jaka cechuje się kasztanowatym umaszczeniem z konopiastym ogonem i grzywą czy konik polski, który zawsze jest myszaty.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
To warto też przeczytać

Atuty które wynikają z rozpoczęcia współpracy z agencją interaktywną Ajmer

Oferta agencji interaktywnej Ajmer prezentuje się profesjonalnie, a więc wielu zleceniodawców zdecydowanych…

W jaki sposób przygotować usługę cateringową oraz robić reklamę catering dietetyczny własnym odbiorcom?

Wiele zaczyna się od zebrania z kontrahentem i ustalenia układów usługi gastronomicznej.…