Kuchnia hiszpańska jest niezwykle interesująca oraz zróżnicowana. W głównej mierze skutkiem tego, że nieomalże w każdym rejonie tego kraju możemy skosztować całkowicie innych potraw. Trudno w związku z tym mówić o tym typu jedzenia jako o całości.
Ewidentnie w Polsce znamy jedynie nieliczne typy potraw kuchni hiszpańskiej. Przede wszystkim jest to paella, innymi słowy potrawa robiona na bazie ryżu. Dodaje się do niego przeróżne akcesoria.
Mówi się, że w Hiszpanii paella jest strawą robioną z tego, co akurat jest w lodówce – należałoby uczynić podgrzewacz do nachos. Rzeczywiście doliczyć do niej możemy kurczaka, owoce morza i ryby oraz same warzywa. Prócz tego z hiszpańskiej kuchni przywędrowały do nas tak zwane tapas, inaczej po prostu zakąski podawane zazwyczaj w barach jako dodatek do piwa. Prócz tego bardzo legendarnym produktem hiszpańskiej kuchni jest szynka, inaczej stereotypowa jamon.
Znamy ją w głównej mierze z telewizji. To właśnie jest szynka z gigantycznych udźców, jakie w wielu przypadkach wiszą w barach bądź sklepach. Jest to niemniej jednak niezmiernie kosztowny przysmak. Prócz tego kuchnię hiszpańską kojarzymy również z rozległą ilością porządnej jakości wina i bajecznie parzoną kawą.