ARTYKUŁ SPONSOROWANY Usługi

Jakie plusy mają naturalne, tłoczone owocowe soki

Każdy z nas doskonale wie, że owocowe soki są bardzo zdrowe. Lecz to, co czasami można kupić na sklepowych półkach niekoniecznie nazwać można prawdziwym sokiem. Syrop glukozowy, cukier, kwasek cytrynowy czy nawet barwniki i konserwanty – w niejednym kartonie i butelce będzie ich znacznie więcej niż prawdziwych owoców. Takich zdecydowanie należy unikać, ponieważ dadzą one niewiele zdrowotnych korzyści, a w większej ilości wręcz mogą szkodzić.

Na pewno znacznie lepiej kupować soki wyprodukowane wyłącznie z koncentratu, a najzdrowsze i najlepsze są tłoczone na zimno. Te od niedawna pojawiły się w sprzedaży, i praktycznie od razu zaczęły się cieszyć ogromną popularnością, ponieważ posiadają liczne zalety. Przede wszystkim wytwarza się je jedynie z naturalnych składników, bez żadnych dodatków i polepszaczy. Przez to są one pełne witamin i minerałów, a także cennego błonnika. To jest także efektem technologii używanej do ich wytworzenia. Soki takie są bowiem tłoczone na zimno, przez co unika się niszczącej składniki odżywcze obróbki termicznej.

Jeżeli taki produkt ma być ważny nieco dłużej, to producent soków ekologicznych dodatkowo może przeprowadzić pasteryzację. Pasteryzacja ta jest na tyle krótka, że skutecznie niszczy wszystkie bakterie, pozostawiając jednocześnie pełnowartościową zawartość. Soki tłoczone niejednokrotnie rozlewa się do specjalnych worków wyposażonych w kraniki. Tym sposobem ich nalewanie jest niezwykle wygodne i praktyczne, a jednocześnie kranik sprawia, że do wnętrza nie dostaje się powietrze mogące zepsuć zawartość.

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz