Dom, Ogród

Tradycje Bożego Narodzenia – czemu dzielimy się opłatkiem

Bożonarodzeniowy okres to wiele tradycji i zwyczajów, jakie są z nami od lat. Dużo osób nie wyobraża sobie wigilii bez łamania się opłatkiem, i faktycznie w większości domów te niewielkie, białe chlebki po prostu są. Bowiem opłatki to nic innego jak mąka zmieszana z wodą, a potem krótko wypieczona w piecu.

Znaczenie opłatka jest bardzo duże, a spożywanie go rozpoczęło się już w pierwszym okresie chrześcijaństwa. To właśnie wtedy opłatek stał się symbolem komunii duchowej, zabierać go też zaczęto do domów dla osób, jakie nie mogły brać udziału w nabożeństwie.

Wraz z upływem czasu stał się też symbolem Bożego Narodzenia, co interesujące nie jedynie w naszym kraju, lecz również wielu innych. Zwyczaj łamania się opłatkiem jest bowiem praktykowany również na Słowacji, w Czechach czy we Włoszech. Produkcja opłatków nie jest skomplikowana, ponieważ składają się one jedynie z dwóch składników, czyli wody i mąki.

Po dobrym zmieszaniu taka masa prasowana jest następnie na cieniutkie płaty i wypiekana przez kilka minut w gorącym piecu. Następnie płaty te są przycinane, pakowane i rozsyłane do kościołów i sklepów. Tradycyjne opłatki produkcja opłatków są w białym kolorze, i właśnie takie pojawiają się na naszych stołach, lecz dostać je też można w różnych kolorach, przeznaczone dla bydła. Często tłoczy się na opłatkach rozmaite motywy, odbywa się to przy pomocy odpowiednich pras. Motywy te mają najczęściej charakter religijny, lecz też spotyka się motywy świeckie, takie jak zamki, pałace czy rośliny.

+Tekst Sponsorowany+

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz