W minionym czasie na rynku pojawił się nowatorski towar, który przez wielu ludzi jest zachwalany, jako skuteczna broń w walce ze zbędnymi kilogramami i w dążeniu do utrzymania dobrego samopoczucia oraz młodości przez wiele lat. Mowa tutaj oczywiście o zielonej kawie, jaka ujarzmia serca Polaków oraz cieszy się niezmiernie dobrymi opiniami również użytkowników, jak i fachowców. To coś innego niż kawa ziarnista – Najlepsza kawa ziarnista. Warto przyjrzeć się temu produktowi bliżej, ponieważ być może jest on rozwiązaniem problemu poprzednich problemów ze zdrowiem czy niechcianymi kilogramami.
Nim jednak sięgnie się po zieloną kawę, warto dowiedzieć się, czym ta substancja tak w rzeczywistości jest. Okazuje się, że nie jest to żadna nowoodkryta roślina, czy również zaginiony gdzieś w głębi Puszczy Amazońskiej gatunek kawy znany wyłącznie nielicznym, dzikim gruntownie, plemionom Indian zamieszkujących niedostępne tereny Ameryki Południowej. Jedyne, co różni ją od własnej czarne siostry to fakt, iż nie zakończył się jeszcze proces jej palenia. Oczywiście z tego powodu ziarna tej kawy są kolory zielonej.
Kawa ta nie ma aż tak intensywnego aromatu i smaku. Kawa zielona jest znacznie łagodniejsza, delikatniejsza. Być może skutkiem tego zyskuje coraz więcej zapaleńców, którzy poszukują doskonałego napoju pobudzającego, lecz smaku tradycyjnej kawy po prostu nie uwielbiają – wypada tu odnotować, iż mimo wszystkich napomkniętych wyżej różnic, kawa zielona zawiera dokładnie taką samą ilość kofeiny, jak szablonowa kawa czarna. W tym położeniu powstaje więc zapytanie, czemu zielona kwa robi tak zawrotną karierę wśród dietetyków i osób interesujących się zdrowym stylem życia?
Otóż w wyniku miarodajnych badań okazało się, iż ziarna zielonej kawy są niesłychanie bogate w kwas ACG nazwany też kwasem chlorogenowym. W naturze właśnie ten związek odpowiada za zgodne funkcjonowanie metabolizmu u roślin. W dodatku jest to też niezwykle silny antyoksydant. A te jak nie ulega wątpliwości to związki, jakie przez duża grupa ludzi od dawna są chwalone jako zapobiegające postępowaniu procesów starzenia w organizmie ludzkim oraz zapobiegające rozwojowi niektórych komórek rakowych.